Vanhan blogin kirjoituksia: Mycotox-testi

Minulta on usein kysytty ennen uusien hoitosuhteiden alkua, että olenko mahdollisesti altistunut homeille. Olen aina vastannut etten tiedä. Ajattelin, että nyt voisin tämän asian tutkituttaa, koska olen tietoinen siitä kuinka paljon nämä voivat terveyteen vaikuttaa. Siksi tein Mycotox-testin, jolla tutkittiin erilaisten homeiden tuottamia mykotoksiineja. Tilasin testin suomalaisen lääkärikeskuksen kautta, joka lähetti minulle testipaketin. Sovin noudon Fedexin kanssa maanantaille ja testit olivat määränpäässään Yhdysvalloissa torstaina. Näytteen tutki The Great Plains Laboratory, jolla on valikoimissaan erilaisia myös hieman harvinaisempia testejä. Näyte otettiin virtsasta, jonka jälkeen se laitettiin pakkaseen odottamaan. Kun lähetti soitti tulostaan, paketoin näytteen kylmäpakkauksen kanssa foliopussiin. Alla olevassa kuvassa on kaikki tarvikkeet mitä testipaketin mukana tuli ja mihin näyte lopulta pakattiin. Näytepurkkeja oli kaksi, koska tein samalla myös toisen testin. Testi maksoi 395 euroa (vuonna 2021) ja kuuriirimaksu oli 50 euroa.

Olin helpottunut kun tulokset vihdoin tulivat. Minulta löytyi vain yhtä mykotoksiinia, sitriniiniä (citrinin). Olin varautunut pahimpaan ja ajattelin, että ainakin aflatoksiinia tai okratoksiinia näytteestä löytyisi, koska ne ovat ne yleisimmät mykotoksiinit joita löytyy. Testin mukaan okratoksiinia taisi hieman näytteessä olla, mutta kuitenkin alle viitteen. Sitriniiniä tuottaa kolme erilaista hometta, Aspergillus, Penicillium ja Monascus. Suurin osa mykotoksiineista saadaan ilman tai ruuan kautta. Sitriniinin lähde on kuitenkin ruoka, kuten erilaiset viljat. Viljoista en syö enää muuta kuin kauraa, joten epäilen, että lähteenä olisi kaurahiutaleet joista teen joka aamu puuroa. Riisin jätin pois ruokavaliosta kesällä ja maissijauhoa olen käyttänyt viimeksi syksyllä. En tiedä voivatko nämä jotenkin vielä vaikuttaa tuohon tulokseen. Jotenkin on kyllä hurjaa, että tietämättään syö jotakin sellaista joka onkin terveydelle haitallista. Sitä ei nähtävästi kuitenkaan ihan vielä tiedetä kuinka paljon tuo toksiini vaikuttaa terveyteen ja mitä kaikkea se oikein aiheuttaa. Se voi kuitenkin vaikuttaa munuaisiin haitallisesti ja rottakokeilla sen on todettu olevan karsinogeeninen.

Jonkin ruoka-aineen pois jättäminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa ja halvempaa kuin muuttaminen tai remontointi. Olin pelännyt, että meillä olisi täällä kotona hometta, koska talon alakertaan on tullut useasti vedet sisään ja ajattelin, että se olisi mahdollisesti aiheuttanut näiden vuosien aikana homevaurion. Jos testi olisi näyttänyt muitakin mykotoksiineja, olisin luultavasti tutkituttanut talomme homekoirilla.

Kommentit